Läsa och skriva text av vetenskaplig karaktär

Obs! Den här modulen innehåller bland annat hänvisningar till äldre styrdokument och kommer därför att avpubliceras och arkiveras 1 juli 2025.

De elever som studerar på gymnasieskolans högskoleförberedande program förväntas både kunna läsa och skriva text av vetenskaplig karaktär. Att förhålla sig till den vetenskapliga texten är ett viktigt inslag i förberedelserna för högre studier.

Elever

Syftet med den här modulen är dels att ni ska få begrepp och didaktiska redskap för att kunna stötta eleverna att hantera texter av vetenskaplig karaktär, dels att ni ska få stöd i att arbeta med progression i elevernas skrivutveckling. Modulen visar även hur man kan utveckla ett vetenskapligt förhållningssätt till läsande, skrivande och i samtal. Detta är betydelsefullt redan under gymnasietiden, men är också viktigt för att lägga en grund för högre studier.

Artiklarna i modulen behandlar både den dagliga ämnesundervisningen och gymnasiearbetet. I modulens undervisningsaktiviteter ges ni bland annat möjlighet att tillsammans med eleverna genomföra miniforskningsuppgifter och textsamtal i seminarieform. 

Primär målgrupp: Lärare i textrika ämnen på högskoleförberedande program och skolbibliotekarier 
Modulen är framtagen av Linköpings universitet 
Vetenskaplig ledare: Suzanne Parmenius Swärd 

Modulen består av följande delar: 

  1. Vetenskaplighet och vetenskaplig text 
  2. Språkliga strukturer i vetenskaplig text 
  3. Strategier för vetenskapligt förhållningssätt 
  4. Arbete med ämnesspecifika begrepp 
  5. Källanvändning och metod 
  6. Forskningsprocessen – från tanke till färdig text 
  7. Det vetenskapliga samtalet – seminariet 
  8. Att skriva vetenskaplig text