Utvecklande skrivundervisning

Den här modulen är aktuell men kan innehålla hänvisningar till tidigare versioner av styrdokumenten.

Elevernas skrivutveckling når aldrig ett slutmål – nya genrer och nytt innehåll innebär nya utmaningar och fler steg i utvecklingen mot en avancerad skriftspråkskompetens. En utvecklande skrivundervisning behöver göra eleverna förberedda att möta dessa utmaningar, både under gymnasietiden och i kommande studier och yrkesliv.

M05-1_C5A1369.jpg

Modulen föreskriver inte en specifik teoribildning eller en utvald skrivpedagogisk inriktning som svar på hur undervisningen kan möta elevernas behov. Den betonar istället att lärare behöver många redskap och göra medvetna val bland dessa i planeringen av en skrivundervisning som ser till alla delar i den skriftspråkliga kompetensen. 

De inledande artiklarna introducerar modulens teoretiska ramverk. Därefter följer artiklar som fokuserar olika aspekter av skrivande i kurserna svenska och svenska som andraspråk. De språkvetenskapliga delarna av ämnesplanerna ligger genomgående till grund för modulens undervisningsexempel. 

I modulens undervisningsaktiviteter får ni bland annat möjlighet att kartlägga skrivdiskurser i undervisningen, arbeta med uppgiftsformuleringar och utveckla arbetet med respons. 

Målgrupp: lärare i svenska och svenska som andraspråk Modulen är framtagen av Stockholms universitet. Vetenskapliga ledare: Maria Lim Falk och Karolina Wirdenäs 

Modulen innehåller följande delar: 

  1. Skrivande på gymnasiet
  2. Skrivkompetenser 
  3. Samtal om text och skrivande 
  4. Retorik och argumenterande skrivande 
  5. Skrivbedömning
  6. Utredande text 
  7. Responsstrategier och verktyg 
  8. Bygga och värdera kunskap