På lördag 5 april mellan kl. 08.00 och 18.00 pågår ett planerat underhållsarbete. Under den perioden kan det vara svårt att komma åt innehållet på Lärportalen.

Tidig skrivundervisning

Denna modul lyfter fram undervisningens betydelse för den tidiga skrivutvecklingen. Målet är att ge de som undervisar i förskoleklass och årskurs 1–3 verktyg för att stimulera och utveckla elevernas skrivförmåga och att planera och genomföra undervisning som stödjer den vidare. Modulen ger stöd för systematisk skrivundervisning och ger en fördjupad bild av hur teoretisk kunskap om stavningskonventioner och barns skrivutveckling är viktig för att ge eleverna rätt stöttning. Formativ bedömning ges särskilt utrymme då det ger möjlighet att skapa undervisning utifrån enskilda elevers behov.

Delarna i modulen presenterar forskning som motiverar att skifta fokus mellan form, funktion och innehåll i skrivundervisningen. Elevers skrivutveckling beskrivs teoretiskt och kopplas till konkreta förslag om vad och på vilket sätt man kan stötta eleverna genom att uppmärksamma dem på olika aspekter av egna och andras texter. I modulen ges förslag på språkliga aktiviteter som motiverar elevernas lärande och utgår från utmaningar i deras skrivutveckling. Dessutom diskuteras digitala lärmiljöer i relation till skrivundervisning. 

Målgrupp: Lärare i svenska och svenska som andraspråk och förskollärare 

Modulen är framtagen av Högskolan Dalarna. Vetenskaplig ledare: Tarja Alatalo. 

Modulen innehåller följande delar: 

  1. Konsten att få tänk på pränt 
  2. Stavning – bokstavlig begrundan 
  3. Språkets struktur 
  4. Kognitiva skrivprocesser 
  5. Text och textbegrepp 
  6. Innehåll i elevtext 
  7. Att skriva med och utan digitala verktyg 
  8. Fokusskiften i skrivundervisning