Specialpedagogik i förskolans praktik

Ni som får statsbidrag för att genomföra Specialpedagogik för lärande i förskolan under läsåret kan välja att arbeta med modulen "Specialpedagogik i förskolans praktik" eller "Tillgänglig förskola".

Den här modulen syftar till att ge fördjupad kunskap och förståelse kring grundläggande specialpedagogiska perspektiv och förhållningssätt. En utgångspunkt i modulen är att förskolepersonals förhållningssätt i undervisningen och i möten med barnen är en viktig faktor för att skapa trygghet och möjligheter för alla barn att utvecklas och lära utifrån sina förutsättningar och behov. Modulen ger verktyg för att reflektera, observera, pröva, analysera och samtala kring den egna undervisningspraktiken och organisationen.

De tre första delarna i modulen fokuserar på grundläggande specialpedagogiska perspektiv och förhållningssätt: inkluderande undervisning och arbetssätt, pedagogiska relationer samt delaktighet och engagemang. Den fjärde delen beskriver hur ett systematiskt och evidensbaserat arbete med tidiga insatser kan se ut.

Modulen består av följande delar:  

  1. Förskola för alla
  2. Pedagogiska relationer
  3. Delaktighet och engagemang
  4. Systematiska tidiga insatser
  5. NPF i en tillgänglig förskola

"NPF i en tillgänglig förskola" är en valbar femte del som kan genomföras utöver de övriga fyra delarna i modulen eller bytas ut mot en av de andra delarna i modulen.