Inkludering och delaktighet

Ni som får statsbidrag för att genomföra Specialpedagogik för lärande under läsåret ska börja med en av tre grundläggande moduler. De grundläggande modulerna syftar till att ge grunderna i specialpedagogik. 

  • För förskoleklassen, grundskolan, gymnasieskolan och kommunala vuxenutbildningen är det obligatoriskt att först arbeta med antingen modulen ”Inkludering och delaktighet” eller ”Samspel för inkludering”.
  • För anpassade grundskolan, anpassade gymnasieskolan och komvux som anpassad utbildning är det obligatorisk att först arbeta med modulen ”Utveckla arbetet i anpassade skolformer”.

Den här modulen syftar till att ge fördjupad kunskap och förståelse för vad inkludering innebär och hur en inkluderande lärmiljö och elevers delaktighet påverkar lärandet. Modulen ger verktyg för att reflektera, observera, pröva, analysera och samtala kring den egna undervisningspraktiken och hur undervisningen är organiserad. Vidare syftar modulen till att utveckla förmåga att utforma en tillgänglig och anpassad undervisning.

 

elever

 

 

De fyra delarna i modulen lägger fokus vid elevers rättigheter till en likvärdig utbildning och skolans kompensatoriska uppdrag att uppväga skillnader i elevers förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Inkludering talar för idén att skolan ska utformas utifrån elevers olika förutsättningar, där eleverna kan vara delaktiga i sin utbildning och få ett utbyte både kunskapsmässigt och socialt i ett gemensamt sammanhang. Samtida forskning visar att skolans förmåga att skapa inkluderande lärmiljöer, att anpassa undervisningen utifrån varje elev samt att öka elevers delaktighet är viktiga framgångsfaktorer för en likvärdig utbildning.

 

Modulen består av följande delar:

  1. Stöd till elever – en tillbakablick
  2. Inkludering – vad betyder det?
  3. Alla elevers inflytande över sitt eget lärande
  4. Förbereda och planera för inkludering och differentiering