I denna modul skrivs fram hur man genom att arbeta medvetet med ett språkutvecklande arbetssätt kan utveckla undervisningen i matematik och därigenom skapa förutsättningar för eleverna att utveckla sina ämneskunskaper i matematik.
Modulen byggs upp kring tre grundprinciper för ett språkutvecklande arbetssätt i matematik:
Det kan vara till fördel att arbeta tillsammans med kollegor så ni kan planera och genomföra de olika aktiviteterna i undervisningen. När ni arbetar med aktiviteterna är syftet att ni ska utveckla er medvetenhet om varför och hur aktiviteterna kan ses som språkutvecklande i matematikundervisningen. Ni rekommenderas att göra ett medvetet urval av del, text, diskussionsfrågor, aktiviteter utifrån er kontext och era behov. Forma underlaget som erbjuds så det blir ”ert”.
Under arbetet med modulen uppmanas ni att skriva ner era reflektioner, planeringar, observationer och utvärderingar. Det kan ske digitalt eller på papper. Oavsett form så kallas det i modulen för loggbok.
Modulens delar:
I del 1 beskrivs vad ett språkutvecklande arbetssätt innebär, och vad det kan ha för betydelse för elevernas kunskapsutveckling i matematik.
Del 2 handlar om matematikspråkets olika delar, relationen mellan de olika delarna samt matematikspråkets relation till vardagsspråket.
I del 3, 4 och 5 presenteras en didaktisk modell för hur man som lärare kan arbeta med texter i matematik. I modellen tränar lärare och elever tillsammans på att tolka, analysera och producera matematisk text. Till slut får eleverna träna på att producera matematiska texter på egen hand.
Undervisningen bör varieras dels för att passa olika elevers behov, dels för att ta upp olika språkliga uttrycksformer. Del 6 ger exempel på språkliga funktioner som olika delar i matematikspråket kan ha i olika kommunikativa sammanhang.
Språket och olika uttrycksformer är viktiga i stöttningen av elevers kunskapsutveckling. Behovet av stöttning är störst när innehållet är nytt och svårt. Lärare kan ofta förutsäga vad som kommer att vara nytt och svårt inför ett undervisningstillfälle. Ibland varierar elevernas behov av språklig stöttning mellan individerna. Variationen kan till exempel bero på skillnader i elevernas ordförråd, i matematiska förkunskaper, i tidigare erfarenheter eller i hur man bäst lär sig nya saker. Modulens del 7 ger exempel på hur språklig stöttning berikar elevernas matematikspråk och därmed också stöttar kunskapsutvecklingen i matematik.
Del 8 är en sammanfattande del som används om man valt att genomföra hela modulen. Här repeteras de tre delarna i ett språkutvecklande arbetssätt. Aktiviteterna syftar till att påminna om och förankra det språkutvecklande arbetssättet i matematikundervisningen.
Ansvariga för modulen
Stockholms universitet
Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett så bra sätt som möjligt. Här kan du välja vilka cookies du vill godkänna.