Modulen tar sin utgångspunkt i matematiska aktiviteter, det vill säga något som man gör som kan sägas vara matematiskt. Huvudsyftet är att era reflektioner om texter och aktiviteter i modulen ska skapa möjlighet till fördjupning i vad matematiska aktiviteter kan vara. Här kan ni prova att planera, iscensätta och följa upp undervisningen. Målet med arbetet är att utveckla undervisningen och erbjuda barnen matematiska aktiviteter som de aktivt kan delta i.
Delarna är grupperade i tre grupper med fyra delar i varje. Varje grupp om fyra delar har både en matematisk inriktning och ett didaktiskt fokus. Den matematiska inriktningen kan ses i titlarna på delarna. Didaktiskt fokus i del 1–4 fokuserar på barnen. Delarna handlar om de matematiska aktiviteterna, leka och förklara. Dessa aktiviteter har en mer övergripande karaktär än de övriga aktiviteterna designa, lokalisera, mäta och räkna. Del 5–8 fokuserar på förskollärares agerande och del 9–12 fokuserar på undervisningen. Innehållet i delarna kan ha betydelse för varandra och fördjupande information kan finnas i en annan del.
Del 4, 8 och 12 handlar alla om dokumentation ur tre olika perspektiv. Ni kommer först få ta del av hur barnens dokumentationer kan användas i undervisningen (fokus på barnen) för att återanknyta och utmana. Senare kommer ni att arbeta med dokumentation för att följa barnens utveckling (fokus på förskollärarens agerande och förskollärarens undervisning) samt som en aspekt av utvecklingen av undervisningen.
Malmö universitet, i samarbete med Luleå tekniska universitet och Nationellt centrum för matematikutbildning.
Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett så bra sätt som möjligt. Här kan du välja vilka cookies du vill godkänna.