På lördag 5 april mellan kl. 08.00 och 18.00 pågår ett planerat underhållsarbete. Under den perioden kan det vara svårt att komma åt innehållet på Lärportalen.

Leda förändring

Den här modulen riktar sig till skolledare och till huvudmän i förskolan och i skolan. En förutsättning är att deltagarna har ett identifierat och prioriterat utvecklingsområde utifrån sitt systematiska kvalitetsarbete. Ett långsiktigt syfte med insatsen är att skapa förutsättningar för att bygga in en generell och långsiktig förändringskapacitet i organisationen.

Framgångsrikt förändringsarbete kan se ut på många olika sätt men hur vi organiserar oss har ett direkt samband med vår förmåga att utveckla utbildningen. Här blir bland annat samspelet mellan olika nivåer i organisationen, styrkedjan, centralt. Den lokala kulturen behöver stödja lärandet och kommunikation blir ett betydelsefullt verktyg mot den lärande organisationen. Modulen innehåller även analys- och planeringsmodeller som stödjer utvecklingsarbetet.

Modulens innehåll och form ska skapa förmåga och kapacitet för förändring på ett konstruktivt och tidseffektivt sätt. Modulen har utformats för att stödja förändringsprocessen och samtidigt vara kompetensutvecklande. Under insatsens gång, genom konkreta uppgifter, får deltagarna stöd i arbetet med det valda utvecklingsområdets process och därigenom byggs organisationsförmåga och handlingsberedskap kring förändring. 

Modulen ska ses som ett stöd i förändringsprocessen men förutsätter att förändringsarbetet med det utvalda utvecklingsområdet fortlöper parallellt och oberoende av modulens struktur. Med andra ord rekommenderar vi att ni startar utvecklingsarbete och låter modulen inspirera och guida er i genomförandet. 

Modulen består av följande delar: 

  1. Organisation för förändring – bygg kapacitet för utveckling 
  2. Planering för förändring - analysera och planera arbetet 
  3. Kultur för en lärande organisation - låt kulturen stödja lärandet 
  4. Kommunikation för att leda och organisera förändring - skapa förutsättning för delaktighet och meningsskapande 
  5. Utfallet av förändringsarbete - varför blir det som det blir?
  6. Leda lärande för hållbar utveckling

Det finns ett kompletterande stöd till Leda förändring om ni vill använda Leda förändring i ert arbete med att implementera de ändrade kurs- och ämnesplanerna. Stödet innehåller bland annat specifika reflektionsfrågor som rör just implementeringen av de ändrade kurs- och ämnesplanerna. Du hittar stödet till vänster på sidan under rubriken ”Se även”.