Grundläggande litteracitet för vuxna

Syftet med modulen är att ge lärare didaktiska redskap för att stötta vuxna elever i deras utveckling mot att kunna hantera olika slags texter som talad och skriven text, film och bild. Modulen ger verktyg för hur lärare på olika sätt kan stötta elever i deras grundläggande litteracitetsutveckling, hur undervisningen kan stärka elevernas självförtroende och öka deras engagemang i sitt eget lärande.

Modulen ger exempel på hur lärare kan lägga upp arbetet kring litteracitet och flerspråkighet genom att arbeta med olika slags texter. Här presenteras en modell som visar hur man från första början kan arbeta integrerat med betydelseskapande, kodknäckning, textanvändning och analys. Undervisningen äger rum i ett kommunikativt socialt sammanhang där digitala verktyg och kreativa kulturella uttryck är centrala inslag. Den bärande tanken är att hela tiden utgå från elevernas resurser och kommunikativa behov. 

Vidare tar modulen upp hur språket kan utvecklas i samtal och muntlig interaktion samt varför ett muntligt språk är viktigt både för hur man kan kommunicera med varandra och för den grundläggande läs- och skrivinlärningen.

Ytterligare ett område som behandlas i modulen är hur digitala verktyg på kreativa och praktiska sätt kan användas i undervisningen. Modulen ger också tips och förslag på hur lärare kan arbeta med olika typer av bilder och visuella texter som en del av den grundläggande litteracitetsundervisningen.

I modulen ingår också filmer som exemplifierar det som behandlas i modulens olika delar.

Modulens delar är numrerade från 1 till 5 men de bygger inte på varandra. Du och dina kollegor kan därför välja att arbeta med delarna i den ordning som passar era egna önskemål och behov bäst.

Målgrupp: lärare som undervisar i sfi och svenska som andraspråk inom kommunal vuxenutbildning, men även andra lärargrupper kan med fördel arbeta med denna modul.

Modulen består av följande delar:

  1. Grundläggande litteracitet för nyanlända vuxna
  2. Att knäcka koden i kända sammanhang
  3. Muntlig språkundervisning
  4. Digitala verktyg och andraspråksutveckling hos vuxna
  5. Att arbeta med bilder och visuella texter