Den här modulen är aktuell men kan innehålla hänvisningar till tidigare versioner av styrdokumenten.
Den här modulen behandlar lässtrategier för sakprosa och visar hur en explicit undervisning om läsning kan utveckla elevernas läsförståelse. I modulen beskrivs hur elever kan stöttas i sitt lärande genom att läraren modellerar läsning med hjälp av olika strategier och modeller. Modulen genomsyras av metaspråkets betydelse.
Syftet är att lärare och elever ska utveckla och använda ett gemensamt metaspråk för att synliggöra lärandet och tala om läsning. Modulen innehåller även specialpedagogiska perspektiv och tar fasta på att alla kan utveckla sin läsning genom explicit läsundervisning. I modulen beskrivs också vad sakprosa är och hur man kan läsa och analysera komplexa texter som består av flera olika texttyper.
Under arbetet med modulen kommer ni att få möjlighet att samla information om elevernas bakgrundskunskaper och läsförståelse. Ni kommer också att få planera, genomföra och följa upp undervisningsaktiviteter där eleverna använder olika lässtrategier och kombinationer av lässtrategier i läsning av till exempel argumenterande text, lärobokstext och webbtext. Målet med arbetet är att du ska få verktyg för att kunna utveckla din undervisning om läsning av sakprosatexter.
Målgruppen är i första hand lärare i svenska och svenska som andraspråk i årskurserna 4-9, men modulen är även användbar för lärare i andra ämnen och i andra åldrar. Exemplen är dock framtagna för att passa den primära målgruppen.
Målgrupp: Lärare i svenska och svenska som andraspråk i årskurs 4–9.
Modulen är framtagen av Karlstads universitet.
Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett så bra sätt som möjligt. Här kan du välja vilka cookies du vill godkänna.