Strukturerad läs- och skrivundervisning

Modulen behandlar olika modeller för strukturerade textsamtal samt skrivutvecklande arbetssätt. Syftet med modulen är bland annat att du ska få verktyg att på ett strukturerat och systematiskt sätt arbeta med elevers läsförståelse genom olika stödstrukturer, till exempel textsamtal. Du kommer att få möjlighet att pröva olika undervisningsmodeller med dina elever. En modell kanske fungerar bättre än en annan för de lärandemål och den elevgrupp du arbetar med.

M8-1.JPG

 

Modulen vänder sig till alla lärare som undervisar i anpassad grundskola oavsett årskurs. Modulen riktar sig också till lärare vars elever läser utifrån kursplanen i anpassade grundskolan och elever som läser ämnesområden oavsett var eleven har sin fysiska placering. 

Det kollegiala samtalet är en viktig del av modularbetet. I samtalet utbyter du och dina kollegor erfarenheter om artiklarna, filmerna och aktiviteterna ni genomför i undervisningen. Använd gärna en reflektionslogg att skriva i under de kollegiala samtalen.

Läs om hur ni kan använda reflektionsloggen i den guide till modulen som artikelskribenterna tagit fram som ett stöd inför arbetet med modulen.

Målgrupp:
Lärare i anpassade grundskolan
Modulen är framtagen av Göteborgs universitet

 

Modulen består av följande delar:

  1. Undervisa i läsförståelse
  2. Kriterier för textval
  3. Delat läsande
  4. Inferensträning
  5. Reciprok undervisning
  6. Skrivande
  7. Questioning the Author
  8. Formativ bedömning

 

Intervju

Läs intervjun med modulens vetenskapliga ledare