Den här modulen är aktuell men kan innehålla hänvisningar till tidigare versioner av styrdokumenten.
Modulen behandlar några modeller för strukturerade samtal om text samt en modell för strukturerat skrivande. Syftet med modulen är att ni ska få pröva redskap som kan skapa förutsättningar för att utveckla elevers läsförståelse.
Modulen genomsyras av ett synsätt som bygger på situerat lärande, dvs att eleverna får delta i aktiviteter där de först ges möjlighet att urskilja genom att iaktta någon kunnigare, sedan pröva och resonera tillsammans och sist utföra på egen hand. Modellering utgör en grundtanke för att åstadkomma undervisning som möjliggör elevers lärande. Genom modellering synliggörs hur en kunnig läsare samtalar, skriver och läser.
I modulen används ett formativt arbetssätt som redskap för att utveckla och anpassa undervisningen i syfte att möjliggöra elevers lärande. Ni börjar med att rikta uppmärksamheten mot vad som fungerar i undervisningen eller i en uppgift. I beskrivningar av vad som fungerar och vad som orsakar problem, skapas förutsättningar att förändra undervisningen och förstå hur den förändringen kan möjliggöra elevers lärande.
Modulen vänder sig till lärare som undervisar i gymnasiesärskolan. Även lärare i särskild utbildning för vuxna kan arbeta med modulen utifrån de exempel i filmer och artiklar som är hämtade från gymnasiesärskolan.
Modulens kollegiala samtal behöver ett underlag av systematiska observationer och beskrivningar. I reflektionsloggen samlas anteckningar under modulens gång.
Som stöd inför arbetet med modulen finns en modulguide . Guiden innehåller övergripande information för arbetet i modulens åtta delar.
Målgrupp: Lärare i gymnasiesärskolan
Modulen är framtagen av Stockholms universitet
Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett så bra sätt som möjligt. Här kan du välja vilka cookies du vill godkänna.