Skriva i alla ämnen

Obs! Den här modulen innehåller bland annat hänvisningar till äldre styrdokument och kommer därför att avpubliceras och arkiveras 1 juli 2025.

Språket är det viktigaste redskapet för lärande. Innehåll och strukturer i texter skiljer sig från ämne till ämne. Därför behöver lärare i alla ämnen utveckla strategier och kompetenser som rör undervisning om skrivande och texter i sina undervisningsämnen. Modulen syftar till att stödja lärare i att utveckla undervisningen så att eleverna får möjlighet att skriva i alla ämnen. En central utgångspunkt är att skrivande främjar elevernas kunskapsutveckling. De får därigenom möjlighet att dels utveckla tankar i ämnet, dels kommunicera sitt kunnande med andra genom texter.

Modul Skriva i alla ämnen

I modulens delar aktualiseras texters olika didaktiska funktioner, olika ämnens specifika språkbruk och genrer, skrivundervisning, skrivande i flerspråkiga klassrum, multimodalitet i texter, skrivrespons och bedömning av texter. Målet med modulen är att lärare och elever ska få erfara olika sidor av skrivandets möjligheter i elevernas kunskapsutveckling. I undervisningsaktiviteterna får lärarna bland annat samtala med eleverna om texter och pröva att arbeta med texter och skrivande på olika sätt i sina undervisningsämnen. 

Modulens två centrala modeller är skrivhjulet och texttriangeln.

Primär målgrupp: Lärare i alla ämnen åk 4-6
Modulen är framtagen av Linnéuniversitetet.
Vetenskaplig ledare: Kristina Danielsson

Modulen består av åtta delar.

  1. Skrivande och skrivundervisning i alla ämnen
  2. Undersöka och dela tankar
  3. Skrivuppgifter och samskrivning
  4. Strukturer och språk
  5. Val av modalitet
  6. Skrivhjulets möjligheter
  7. Skrivrespons och bedömning av texter
  8. Skriva i alla ämnen