Lässtrategier för skönlitteratur

Den här modulen är aktuell men kan innehålla hänvisningar till tidigare versioner av styrdokumenten.

Den här modulen behandlar lässtrategier för skönlitteratur och visar hur en explicit undervisning kan fördjupa elevernas förmåga att läsa och analysera skönlitteratur. Modulen lyfter kunskaper om berättande och språk som kombineras med teorier om hur en läsare går in i en föreställningsvärld, rör sig genom den och skiftar mellan olika läsarpositioner.

2015-05-mellanstadiet-ll_C5A9382_sm.jpg

Modulen innehåller artiklar och filmer som beskriver hur ni i undervisningen kan arbeta med tolkning av budskap, läsning av fiktiva och faktiva texter samt läsning av texter som upplevs som geografiskt, kulturellt eller historiskt obekanta för eleverna. Exempel ges också på hur undervisning som inkluderar lyrik och film kan bredda och fördjupa elevernas läsförståelse genom olika verktyg och genrer. I modulen finns även tre fördjupningsartiklar som behandlar lässtrategier för film, komplexa berättarstrukturer samt formativ läsundervisning och bedömning. 

Under arbetet med modulen får ni med stöd av teorier och modeller planera, genomföra och följa upp undervisning som stöttar elevernas process med att ta sig in i och förstå olika typer av litteratur. Ni kommer till exempel arbeta med multimodala texter och låta eleverna få uppleva, analysera och skriva poesi.

Målgrupp: Lärare i svenska och svenska som andraspråk, åk 4-9
Modulen är framtagen av Karlstads universitet

Modulen består av följande delar:

  1. Att kliva in i språkliga och gestaltade föreställningsvärldar
  2. Multimodal fiktion – ljud- och bilderböcker, serier, drama och film
  3. Berättarröst och synvinkel i litterära föreställningsvärldar
  4. Att läsa det obekanta
  5. Lässtrategier och de ”sanna” berättelserna
  6. Stilistik och språkliga bilder
  7. Att undervisa om poesi
  8. Metaperspektiv på fiktionsläsning och undervisning

Skolverkets litteraturinternat