Språk i yrkesämnen

Den här modulen innehåller bland annat hänvisningar till äldre styrdokument och kommer därför att avpubliceras och arkiveras 1 juli 2025.

Språket är ett viktigt redskap i undervisning och lärande. Det gäller också yrkesämnen. I det yrkeskunnande eleverna ska tillägna sig i undervisningen ingår såväl muntligt som skriftligt yrkesspråk. Att tillägna sig yrkesspråk innebär att lära sig tänka kring och förstå yrkeskunnande och också att kommunicera det med andra. Hur yrkeslärare handskas med språk och kommunikation i sin undervisning har således stor betydelse för vad deras elever lär sig. I den här modulen diskuteras därför några språkdidaktiska redskap tillsammans med exempel på hur de kan användas i yrkesundervisning av olika slag. Det handlar om att lägga tillrätta för och stötta yrkeslärande genom ett positivt, språkstärkande bemötande som inbjuder varje elev till delaktighet i skol-, yrkes- och samhällsgemenskap. I varje sådant sammanhang är språk och kommunikation viktiga beståndsdelar.

2016-01-gymnasieskola_C5A7673_sm.jpg

Modulen beskriver teorierna bakom ovanstående tankegångar. Det ges dessutom många exempel på hur de kan förverkligas i språk- och kunskapsutvecklande yrkesundervisning. Du får pröva att omsätta dem i undervisningsaktiviteter som kopplas till praktiska moment och genomförs inom ramarna för ordinarie planering och undervisning. Aktiviteterna som föreslås går bland annat ut på att dokumentera och samtala om det ni gör i yrkesundervisningen och att låta eleverna presentera något av detta arbete. Modulen handlar också om

  • hur du kan arbeta med yrkestexter av olika slag
  • hur du kan konstruera och bedöma elevuppgifter
  • hur elevernas loggboksskrivande under APL kan fungera som underlag för bedömning
  • hur yrkeslärare kan stötta sina elever när de förbereder och genomför presentationer av yrkeskunnande för publik.

Målgrupp: Yrkeslärare, men även andra lärarkategorier, som arbetar på yrkesprogram.
Modulen är framtagen av Karlstads universitet