Den här modulen är aktuell men kan innehålla hänvisningar till tidigare versioner av styrdokumenten.
Berättande – narrativ – har under alla tider varit mycket viktigt både för individen och samhället. Förmågan att berätta och skriva berättelser utvecklas inte av sig självt. Undervisningen har därmed stora möjligheter. Historiskt och kulturellt har vi utvecklat olika berättelsestrukturer som kan användas som redskap när elever ska lära sig berätta och forma berättelser. Den här modulen visar hur explicit undervisning kan utveckla elevers förmåga till berättande och berättelseskrivande. Syftet med modulen är att både lärare och elever blir förtrogna med berättelsestrukturer som redskap för berättelseskrivande.
Modulen bygger på antagandet att elever först behöver delta i ett kollektivt berättelseskrivande för att så småningom börja skriva egna berättelser. De erfarenheter elever får genom det gemensamma arbetet kan de senare använda för att producera egna berättelser. Ett annat antagande är att elevers lärande möjliggörs av undervisning i form av modellering och guidning, som synliggör hur kunniga skribenter producerar en berättelse. I modulen får eleverna arbeta med de aspekter av berättelseskrivande som de till en början inte bemästrar på egen hand.
Modulen vänder sig till lärare som undervisar i gymnasiesärskolan. Även lärare i särskild utbildning för vuxna kan arbeta med modulen utifrån de exempel som finns i filmer och artiklar även om exemplen är hämtade från gymnasiesärskolan. Modulens kollegiala samtal behöver ett underlag av systematiska observationer och beskrivningar. I reflektionsloggen samlas anteckningar under modulens gång. Som stöd inför arbetet med modulen finns en modulguide. Guiden innehåller nödvändig övergripande information för arbetet i modulens åtta delar.
Målgrupp: Lärare i gymnasiesärskolan
Modulen är framtagen av Stockholms universitet
Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett så bra sätt som möjligt. Här kan du välja vilka cookies du vill godkänna.