Den här modulen behandlar lässtrategier för ämnestexter och visar hur undervisningen kan utvecklas för att fördjupa elevernas förmåga att läsa och analysera de texter som förekommer i gymnasieskolans olika ämnen. Lärare får en teoretisk bakgrund till vad läsförståelse och läskompetens är och hur de kan utveckla läsundervisningen utifrån ämnenas karaktär.
En grundtanke är att alla lärare är ämnesläslärare. Ämnesläraren är expert inte bara på sitt eget ämnesinnehåll utan också på de texttyper som förekommer i det egna ämnet. Fyra av modulens delar innehåller en grundartikel och tre inriktningsartiklar. Inriktningsartiklarna fördjupar innehållet i grundartikeln ur olika ämnesspecifika perspektiv. Inriktningarna är olika i varje del, och lärarna väljer den inriktningsartikel som ligger närmast det eller de ämnen som de undervisar i. I exempelvis del 3 finns det inriktningsartiklar i ämnena svenska, fysik och religion medan det i del 4 finns inriktningsartiklar i ämnena svenska som andraspråk, biologi och historia.
I modulen visas hur läraren kan forma en explicit och stöttande läsundervisning. En metod är att läraren modellerar för eleverna genom att tänka högt under läsning. Läs mer om metoden modellering i texten Om modellering och scaffolding.
I modulens delar finns artiklar och filmer som bland annat beskriver hur lärare kan arbeta med lässtrategier före, under och efter läsning. I delarna behandlas också källkritik och källvärdering samt ord och begrepp inom ämnen. Bedömning, flerspråkighet och demokrati- och jämställdhetsuppdraget är perspektiv som läggs extra tonvikt vid. Modellerna lästriangeln och partituranalysen löper som en röd tråd genom hela modulen tillsammans med resonemang om bedömning och synligt lärande.
I moment C får lärarna exempelvis pröva explicit ämnesläsundervisning med lässtrategier och källkritisk granskning och värdering. Genom att eleverna i uppgifterna får använda, välja och kombinera lässtrategier under olika delar av sin läsning av ämnestexter har de möjlighet att utveckla sin läsförståelse. Arbetet med lässtrategier gynnar särskilt flerspråkiga elever och elever med olika former av läs- och skrivsvårigheter.
Alla artiklar finns inlästa som ljudfiler för den som hellre vill lyssna på dem. I modulen finns sju undervisningsfilmer från olika ämnen.
Målgrupp: Lärare i teoretiska och andra textrika ämnen
Ansvarigt lärosäte: Karlstads universitet
Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett så bra sätt som möjligt. Här kan du välja vilka cookies du vill godkänna.