Tidig läsundervisning

Denna modul lyfter fram undervisningens betydelse för den tidiga läsutvecklingen. Målet är att ge de som bedriver läs- och skrivundervisning i förskoleklass och årskurs 1–3 verktyg för att identifiera elevernas påbörjade läsutvecklingsprocess och att planera och genomföra undervisning som stödjer den vidare. Fonologisk medvetenhet och ordavkodningsförmåga är grundläggande för läsutvecklingen och ges därför en särskild teoretisk fördjupning. En fördjupad kunskap om varför fonologisk medvetenhet är betydelsefull och på vilket sätt ordavkodningsförmåga och läsförståelse hör ihop ger också möjligheter att skapa undervisning utifrån enskilda elevers behov.

Delarna i modulen presenterar forskning som motiverar att skifta fokus mellan form, funktion och innehåll i läsundervisningen. Elevers läsutveckling beskrivs teoretiskt och knyts till undervisningsaktiviteter som handlar om att utveckla och bedöma elevers fonologiska medvetenhet, ordavkodning och läsförståelse. Dessutom ges förslag på ordförrådsutvecklande aktiviteter och hur läsutvecklingen kan främjas hos flerspråkiga elever. 

Modulen ger förståelse för att en språkutvecklande undervisning är en förutsättning för alla elevers möjligheter att utveckla sin läsförmåga. Motivation och utmaning är centrala begrepp i modulen. 

Målgrupp: Lärare i svenska och svenska som andraspråk och förskollärare. Modulen är framtagen av Högskolan Dalarna. 

Vetenskaplig ledare: Tarja Alatalo.

Modulen innehåller följande delar: 

  1. Form, funktion och innehåll i samspel 
  2. Fonologisk medvetenhet 
  3. Ordavkodning och läsflyt 
  4. Att arbeta medvetet med ordförrådet 
  5. Läsförståelse genom högläsning 
  6. Läsförståelse med flera språk som resurs 
  7. Bedömning av läsutveckling under de första skolåren 
  8. Utmaning och motivation i läsundervisningen