Systematiskt arbete med stöd i undervisningen

Den här modulen är aktuell, men kan innehålla hänvisningar till Gy11 och Gysär13.

Du som lärare har en unik insyn i dina elevers lärande och ett viktigt uppdrag att stödja dem på vägen mot utbildningens mål. För att alla elever ska få möjlighet att lyckas och må bra i skolan är det viktigt att stöd vid behov ges tidigt i utbildningen och att det stöd som erbjuds också ger eleverna den hjälp de behöver. Fokus i denna modul är arbetet med ledning och stimulans och extra anpassningar som ges i den ordinarie undervisningen.

Modulen syftar till att ge fördjupad kunskap om och förståelse för hur undervisning och stödinsatser utgör en helhet och bidrar till att främja elevers lärande, utveckling och hälsa. Arbetet med undervisning och stödinsatser bör ingå i skolans systematiska kvalitetsarbete. Det är en formativ och ständigt pågående process och handlar om att lärare, med stöd av elevhälsan, utvecklar undervisningen genom att pröva och ompröva metoder, arbetssätt och förhållningssätt. I detta arbete är vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet en förutsättning vilket innebär att alla som arbetar i skolan behöver ha ett vetenskapligt förhållningssätt. I Skolverkets kunskapsöversikt Att ställa frågor och söka svar (2020) förmedlas Skolforskningsinstitutet syn på saken. De menar att ett vetenskapligt förhållningssätt i skolans värld handlar om att

  • vara beredd att utforska sin egen undervisning 
  • kritiskt reflektera över sin undervisning utifrån forskning och erfarenheter 
  • tillsammans med kollegor pröva metoder och arbetssätt i undervisningen 
  • vara beredd att ompröva det man som lärare gör. 

Arbetet med modulen

Det vetenskapliga och utforskande förhållningssättet löper som en röd tråd mellan modulens alla delar. För att synliggöra processen i arbetet med stödinsatser, presenteras en modell, Reflekterande Systematiskt Kvalitetsarbete (ReSK). Modellen är framtagen av Claes Nilholm, professor i pedagogik med inriktning specialpedagogik. 

Den återkommer i alla delar och ni rör er mellan de olika stegen. Tanken är att ni använder er av den information ni samlar in kring ett nuläge i del 1, kompletterar bilden genom aktiviteten i del 2, för att sedan analysera, pröva och ompröva i praktiken. Du som handledare kan fundera över hur ni bäst kan göra för att dokumentera på ett smidigt sätt, gärna digitalt i någon nätverksyta/plattform. Det är viktigt att anteckningarna finns tillgängliga genom hela modularbetet. Dokumentationen bidrar till att skapa systematik i ert arbete.  I samtliga delar finns frågor att fundera på (Moment A) som var och en reflekterar kring utifrån materialet. Syftet är att bidra till mer fördjupade diskussioner med kollegorna i moment B.  

Modulen består av följande delar:

  1. Att tänka som en forskare och handla som en praktiker 
  2. Uppmärksamma och analysera behov
  3. Formativ undervisning och extra anpassningar 
  4. Att pröva och ompröva i praktiken