Flerspråkighet

Ni som får statsbidrag för att genomföra Specialpedagogik för lärande under läsåret ska börja med en av tre grundläggande moduler. De grundläggande modulerna syftar till att ge grunderna i specialpedagogik. 

  • För förskoleklassen, grundskolan, gymnasieskolan och kommunala vuxenutbildningen är det obligatoriskt att först arbeta med antingen modulen "Inkludering och delaktighet" eller "Samspel för inkludering".
  • För anpassade grundskolan, anpassade gymnasieskolan och komvux som anpassad utbildning är det obligatorisk att först arbeta med modulen "Utveckla arbetet i anpassade skolformer".

Den här modulen syftar till att ge fördjupad kunskap och förståelse för hur undervisning och lärmiljö kan anpassas efter elevers variation i ett flerspråkigt perspektiv. Innehållet visar på arbetssätt, metoder och förhållningssätt som stöder förutsättningar för flerspråkiga elevers lärande både utifrån förväntad språkutveckling i ett andraspråksperspektiv men även när andraspråksutvecklingen dröjer.

elever

De fyra delarna i modulen lägger fokus vid arbetet med en flerspråkig lärmiljö där elevers modersmål inkluderas i undervisningen. Genom att ge elever möjlighet att använda alla sina språkliga resurser i sitt lärande samt uppmärksamma eventuella problem utifrån elevens alla språk ges förutsättningar till en tillgänglig och inkluderande lärmiljö.

Modulen består av följande delar:

  1. Ett inkluderande flerspråkigt klassrum
  2. Flerspråkig utveckling
  3. När andraspråket dröjer 
  4. Flerspråkig läs- och skrivutveckling

För anpassade skolformer

Inom de anpassade skolformerna ska moment C och D genomföras flera gånger.

Artiklarna och filmerna är framtagna utifrån ett grundskoleperspektiv, tänk in anpassade skolformer där grundskolan nämns. Vidare bör ämnesområden tänkas in då texterna nämner ämnen.

För vidare inspiration kring detta, titta gärna på nedanstående film.

Material

play_circle
Beskrivning: I den här filmen samtalar Daniel Östlund, Högskolan Kristianstad, Therese Lindahl, SPSM och Jonas Monsén, Skolverket om hur man kan tänka kring forskning som är genomförd inom andra skolformer och verksamhetsområden och hur man använda sig av det inom de anpassade skolformerna.