Inkludering och skolans praktik

Ni som får statsbidrag för att genomföra Specialpedagogik för lärande under läsåret ska börja med en av tre grundläggande moduler. De grundläggande modulerna syftar till att ge grunderna i specialpedagogik. 

  • För förskoleklassen, grundskolan, gymnasieskolan och kommunala vuxenutbildningen är det obligatoriskt att först arbeta med antingen modulen ”Inkludering och delaktighet” eller ”Samspel för inkludering”.
  • För anpassade grundskolan, anpassade gymnasieskolan och komvux som anpassad utbildning är det obligatorisk att först arbeta med modulen ”Utveckla arbetet i anpassade skolformer”.

Utgångspunkt för modulen är att lärarna tillsammans är ansvariga för att utveckla undervisningen och för arbetet tillsammans med skolans alla elever. Texter och filmer syftar till att lärarna ska utveckla en gemensam förståelse för elevers olika förutsättningar för lärande, och erbjudas redskap i utvecklingen av undervisningen som syftar till att möta mångfalden hos skolans alla elever.

elever

I modulens första del diskuteras det grundläggande dilemmat i en skola för alla – att alla elever kommer till skolan med olika förutsättningar, olika erfarenheter, intressen och behov men ska ingå i samma lärandegemenskap. Detta är pedagogernas utmaning, och utgör ett kollektivt ansvar. Allra störst är lärares utmaning i mötet med de elever som av olika anledningar måste kämpa extra hårt för att uppnå målen. I de tre följande delarna, ges exempel på hur lärare gemensamt på olika sätt kan kartlägga, utveckla och variera undervisningen för att möta mångfalden av förutsättningar och lärande hos skolans alla elever.

Modulen består av följande delar

  1. Lärares utmaningar i en inkluderande skola
  2. Observans som grund för utveckling av undervisningen
  3. Undervisning som främjar gemensamt lärande
  4. Sinne och variation i undervisning och lärande

Modulen är framtagen av Stockholms universitet.