Del 4. Skolans sociala klimat

I arbetet med att förebygga svårigheter av olika slag och ge varje elev möjlighet till optimalt lärande är ett bra socialt klimat effektivt. Specialpedagogiska insatser riktade mot skolans sociala arbetsmiljö gynnar alla elever och i synnerhet elever i skolsvårigheter. I skolans uppdrag ingår att utveckla demokratiska värderingar, likvärdighet och jämställdhet vilket förmedlas såväl genom förhållningssätt och organisation som i undervisningsaktiviteter.

Forskning visar att det finns samband mellan tillitsfulla sociala relationer och elevers studieresultat. Genom att systematiskt arbeta för att skapa trygga relationer mellan lärare och elever och mellan elever kan lärmiljön utvecklas och främja elevers känsla av tillhörighet i skolan och inre motivation för lärande. Artikeln i denna del tar upp viktiga målsättningar att sträva efter i lärmiljön för att tillgodose elevers grundläggande behov av kompetens, samhörighet, autonomi, öppenhet och stabilitet. 

Syftet med delen är att ge en fördjupad kunskap om hur lärandeprocesser påverkas av det sociala samspelet på skolan samt vad som kännetecknar en god lärmiljö. Syftet är också att öka förståelsen för hur analys av styrkor och utvecklingsområden i lärmiljön samt olika arbetssätt kan främja ett gott socialt klimat.