Utveckla arbetet i anpassade skolformer

Ni som får statsbidrag för att genomföra Specialpedagogik för lärande under läsåret ska börja med en av tre grundläggande moduler. De grundläggande modulerna syftar till att ge grunderna i specialpedagogik. 

  • För förskoleklassen, grundskolan, gymnasieskolan och kommunala vuxenutbildningen är det obligatoriskt att först arbeta med antingen modulen ”Inkludering och delaktighet” eller ”Samspel för inkludering”.
  • För anpassade grundskolan, anpassade gymnasieskolan och komvux som anpassad utbildning är det obligatoriskt att först arbeta med modulen ”Utveckla arbetet i anpassade skolformer”.

Syftet med modulen är att utveckla kunskap om grundläggande perspektiv på arbetet med elever med intellektuell funktionsnedsättning (IF) och ökad förståelse för elever med IF och deras lärande.

Syftet är även att ge möjlighet för alla som arbetar kring elever i undervisningen att utveckla en samsyn om skolformen, undervisningen och eleverna. Ni kommer få möjlighet att gemensamt reflektera, diskutera samtala och analysera planering, genomförande och uppföljning av undervisningen. Innehållet i modulen syftar också till att förtydliga de olika yrkesrollernas ansvar och funktion, samt skapa möjligheter för att vidareutveckla samarbete i arbetsgruppen. 

I modulen används begreppen lärare och elevassistenter och annan personal som medverkar i undervisningen. I begreppet lärare ingår alla som har ett undervisande uppdrag. I begreppet elevassistent och annan personal som medverkar i undervisningen ingår personer vars uppgift är att stödja eleverna under skoldagen till exempel resurspedagog, stödperson eller elevstödjare. 

Eleverna inom de anpassade skolformerna har olika funktionsförmågor och behov. De moment och undervisningsaktiviteter, moment C och D, som planeras inom ramen för modulen genomförs därför upprepade gånger för att personal ska kunna utveckla undervisningen efter elevers behov och förutsättningar. På så vis får ni i arbetsgruppen möjlighet att utveckla undervisningen utifrån det ni uppmärksammat hos eleverna. 

Med fördel kan skolledning och kompentenser från elevhälsan bjudas in när moment D genomförs för sista gången.

Modulen består av följande delar:

  1. Grundläggande perspektiv på utbildning för elever med IF 
  2. Relationer, samarbete och samverkan i undervisning för elever med IF
  3. Didaktiska val i undervisningen för elever med intellektuell funktionsnedsättning
  4. Inkludering och delaktighet i skolans arbete: perspektiv och betydelse

Modulen är framtagen av Högskolan Kristianstad.