Del 2. Arbeta med normer

I den här delen beskrivs hur ett normmedvetet förhållningssätt kan vara ett stöd i skolans uppdrag med att hålla ihop arbetet med kunskaper och värden och hur det kan bidra till att främja elevers välbefinnande.


Exkluderande normer kan bidra till att elever får olika förutsättningar i undervisningen. Men skolan kan också vara en plats som bryter mot begränsande normer. När läromedel och skolmiljö speglar och bekräftar olika behov, erfarenheter, identiter och sätt att vara kan vi skapa ett utrymme för elever där lärande, ny kunskap och förståelse får stå i centrum. 

Förutom att stödja i det dagliga pedagogiska arbetet och hjälpa skolpersonal att uppfylla skolans demokratiuppdrag kan normmedvetenhet också bidra till att förebygga diskriminering och  kränkande behandling. Detta genom att exempelvis låta frågor som rör sexuella trakasserier, rasism eller annan intolerans få ta plats i undervisningen och i utbildningen som helhet, och tillsammans med eleverna problematisera och diskutera hur olika normer påverkar dem.  

Ytterligare en del i arbetet utifrån ett normmedvetet förhållningssätt handlar om att reflektera över den egna positionen och vad vi som skolpersonal tar med oss in i verksamheten.