Undervisa matematik utifrån problemlösning, gy

(Vid revidering av modulen har vi använt delar av innehållet i modulen Problemlösning för åk 7-9. Vi har även kompletterat med Problembanken från samma modul.)

Problemlösning har en särställning i matematikundervisningen. I Gy11 är problemlösning framskriven både som en förmåga och som ett centralt innehåll genom vilket alla förmågor kan utvecklas – inte enbart förmågan att lösa problem. Problemlösning är således både mål och medel i matematikundervisningen. Att undervisa genom problemlösning i syfte att lyfta alla förmågor och att göra det på ett sätt så att alla elever blir delaktiga, utmanas, utvecklas och bidrar till varandras lärande inrymmer både stora möjligheter och är en stor pedagogisk utmaning. Syftet med den här modulen är att ge dig som lärare stöd och verktyg för att ta dig an den utmaningen.

Modulen består av åtta delar med följande rubriker:

  1. Matematiska problem och problemlösning
  2. Problemlösning och centralt innehåll
  3. En undervisningsmetod
  4. Klassrumsnormer
  5. Strategier
  6. Matematisk modellering
  7. Argumentation och bevis
  8. Bedömning

Del 1 innehåller texter och övningar som introducerar problemlösning. Tanken är här att du ska börja fundera på problemlösningens roll i matematikundervisningen. I del 2 tar vi upp problemlösning som en del av det centrala innehållet. I del 3 får du bekanta dig med en undervisningsmetod som används i Japan och i del 4 beskrivs olika klassrumsnormer som sedan vidareutvecklas i del 5, strategier. Utöver detta innehåller modulen även aspekter som matematisk modellering i del 6, argumentation och bevis i del 7 och slutligen bedömning i del 8.

I Problembanken finns ett antal matematikuppgifter. De matematiska områden som tas upp berör geometri, kombinatorik, talteori och algebra. Uppgifterna är framförallt valda för dig som lärare och kan användas som ett diskussionsunderlag vid de kollegiala träffarna. Vår ambition är att du, med viss anpassning, ska kunna pröva uppgifterna i din egen undervisning. Om detta inte är möjligt kan du komplettera med egna uppgifter. I modulen finns också ett fördjupningsmaterial.

Ansvariga för modulen

Luleå tekniska universitet, i samarbete med Stockholms universitet, Kungliga Tekniska Högskolan och Åbo Akademi.