Undervisa matematik utifrån förmågorna, gy

I denna modul kommer ni att möta ett urval av matematikinnehåll inriktat på att identifiera de olika förmågorna i klassrumsarbetet samt att arbeta för att utveckla förmågorna hos eleverna genom ett antal didaktiska perspektiv. Modulen är uppbyggd av sex olika delar.

Modulens delar

  1. Att arbeta med de matematiska förmågorna
  2. Problemlösningsförmåga
  3. Begrepps- och procedurförmåga
  4. Modelleringsförmåga
  5. Resonemangsförmåga
  6. Kommunikationsförmåga

Syftet med modulen är att ni ska få en djupare insikt i undervisning av matematik utifrån förmågorna. Detta gör ni genom att tillsammans ta del av och diskutera texter och annat material som presenteras i modulen, planera och genomföra aktiviteter i undervisningen, samt reflektera över de erfarenheter ni gör. En målsättning är att de kollegiala samtalen skall sätta i gång en process som fortsätter även efter det att arbetet med modulen avslutats.

Modulen utgår från problemlösning som den centrala aktiviteten för att kunna utveckla olika matematiska förmågor. Förmågor uppstår, visas och utvecklas i en kollektiv matematisk verksamhet och genom arbete med uppgifter av olika slag. Vi utgår från att förmågorna samspelar komplext med varandra men för att klarlägga komplexiteten måste delarna göras synliga.

I de olika delarna upprepas delvis och vidareutvecklas material för att stärka arbets- och tankeprocessen om förmågor genom användning av olika verktyg till exempel öppna problem, uppgifts- och modellkonstruktion och tolkning av betygskriterier.

Ansvariga för modulen

Umeå Universitet, i samarbete med Högskolan Kristianstad.