På lördag 5 april mellan kl. 08.00 och 18.00 pågår ett planerat underhållsarbete. Under den perioden kan det vara svårt att komma åt innehållet på Lärportalen.

Dynamiska matematikprogram i undervisningen, åk 4–6

Syftet med denna modul är att du ska inspireras till att använda dynamiska matematikprogram i din egen matematikundervisning, få reflektera över olika sätt att använda programmet och utmanas till reflektion över din undervisning.​

Du kommer att få möjlighet att lära känna GeoGebra och prova olika sätt att använda det i undervisningen. Det är ett av många dynamiska matematikprogram, och de exempel och aktiviteter som vi visar i denna modul är hämtade från just GeoGebra.

Under modulens gång kommer du att planera, genomföra och reflektera över undervisning där GeoGebra används som digitalt verktyg. Målet är att du, både individuellt och tillsammans med kollegor, ska inspireras att utveckla din matematikundervisning med hjälp av GeoGebra eller andra liknande digitala verktyg.

Digitala verktyg är ett omfattande begrepp som inkluderar datorer, surfplattor, lärplattformar och kreativa öppna program, där det dynamiska programmet GeoGebra är ett exempel. Texterna i modulen är därför utformade för att vara användbara även för andra digitala verktyg som stöder matematikundervisning.

Modulen består av följande delar:

  1. GeoGebra – ett dynamiskt matematikprogram
  2. Demonstration i helklass
  3. Dynamiska arbetsblad med GeoGebra
  4. Elevaktiviteter med GeoGebra-konstruktioner

I denna modul utgår vi från att den som arbetar med modulen är en relativt ny användare av GeoGebra. För att genomföra denna modul behöver eleverna ha tillgång till surfplattor eller datorer i del 3 och 4. Det är en fördel om eleverna arbetar enskilt, och i vissa fall i par, med en surfplatta eller dator. Dessutom behöver klassrummet vara utrustat med en projektor.

GeoGebra kan köras direkt i de flesta webbläsare (om någon webbläsare krånglar så byt till en annan) men kan också laddas ned från den internationella webbplatsen:

GeoGebras webbplats

I Sverige finns Svenska GeoGebrainstitutet som organiserar hjälpresurser på webbplatsen, deras Youtubekanal och Facebookgruppen GeoGebrasupport på svenska.

Svenska GeoGebrainstitutets webbplats

Svenska GeoGebrainstitutet, Youtube

GeoGebrasupport på svenska, Facebook

Ansvariga för modulen

NCM, Göteborgs universitet i samarbete med Maria Fahlgren och Mats Brunström, Karlstads universitet.