Kommunikation i naturvetenskapliga ämnen

Den här modulen är aktuell men kan innehålla hänvisningar till tidigare versioner av styrdokumenten.

Utvecklingen av ämnesspråket är en central del av elevernas lärande i de naturvetenskapliga ämnena. Denna modul syftar till att ge fördjupade kunskaper om kommunikationens roll i biologi-, fysik-, kemi- och naturkunskapsundervisningen på gymnasiet. Målet är att främja elevernas lärande genom undervisning som fokuserar på språk såväl som ämnenas teoretiska och praktiska innehåll. Detta kan vara särskilt betydelsefullt i arbetet med flerspråkiga elever och elever med ett mindre rikt språk. 

Bild

Många gånger kan elevers svårigheter med att utveckla kunskaper i naturvetenskap ha en språklig grund. Då har man som lärare nytta av att kunna planera för en undervisning som är rik på kontexter, klassrumskommunikation och språklig stöttning. I modulens olika delar aktualiseras bland annat hur man kan visa på skillnaden mellan vardagsspråk och naturvetenskapligt språk, utveckla diskussionerna i klassrummet, göra sin bedömning mer allsidig och låta eleverna läsa och skriva naturvetenskapliga texter.

I modulens undervisningsaktiviteter får ni många tillfällen att pröva olika slags språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt.

Modulen består av följande delar:

  1. Att kommunicera naturvetenskap
  2. Vardagsspråk och naturvetenskapligt språk
  3. Läsa och tolka texter
  4. Skriva – förstå och bli förstådd
  5. Klassrumskommunikation
  6. Språk i användning
  7. Allsidig bedömning i naturvetenskapliga ämnen
  8. Lärande i verkliga situationer

Modulen är framtagen av Stockholms universitet.