Den här modulen är aktuell men kan innehålla hänvisningar till tidigare versioner av styrdokumenten.
Utvecklingen av ämnesspråket är en central del av elevernas lärande i de naturvetenskapliga ämnena. Denna modul syftar till att ge fördjupade kunskaper om kommunikationens roll i biologi-, fysik-, kemi- och naturkunskapsundervisningen på gymnasiet. Målet är att främja elevernas lärande genom undervisning som fokuserar på språk såväl som ämnenas teoretiska och praktiska innehåll. Detta kan vara särskilt betydelsefullt i arbetet med flerspråkiga elever och elever med ett mindre rikt språk.
Många gånger kan elevers svårigheter med att utveckla kunskaper i naturvetenskap ha en språklig grund. Då har man som lärare nytta av att kunna planera för en undervisning som är rik på kontexter, klassrumskommunikation och språklig stöttning. I modulens olika delar aktualiseras bland annat hur man kan visa på skillnaden mellan vardagsspråk och naturvetenskapligt språk, utveckla diskussionerna i klassrummet, göra sin bedömning mer allsidig och låta eleverna läsa och skriva naturvetenskapliga texter.
I modulens undervisningsaktiviteter får ni många tillfällen att pröva olika slags språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt.
Modulen består av följande delar:
Modulen är framtagen av Stockholms universitet.
Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett så bra sätt som möjligt. Här kan du välja vilka cookies du vill godkänna.