Denna modul vänder sig till dig som undervisar i biologi, fysik eller kemi på gymnasiet. Den fokuserar särskilt på den naturvetenskapliga verksamheten och syftar till att skapa förutsättningar för eleverna att lära sig naturvetenskapliga arbetssätt med tillhörande terminologi samt naturvetenskapens karaktär.
Att lära eleverna naturvetenskapliga arbetssätt innebär undervisning om hur man gör undersökningar i naturvetenskap. Målet är att eleverna lär sig planera, genomföra och rapportera en naturvetenskaplig undersökning. Syftet är att eleverna själva ska kunna ta reda på saker, men också att de ska lära sig använda gängse terminologi för att kunna resonera om sina och andras undersökningar. I denna modul behandlas experimentet och simuleringar som exempel på naturvetenskapliga undersökningsmetoder. För att lära sig göra undersökningar behöver eleverna praktiskt göra experiment och simuleringar, men de behöver också lära sig använda begrepp som frågeställning, variabler och kontroll för att kunna förfina sina experiment och välja lämpliga metoder i kommunikation med andra.
Naturvetenskapens karaktär omfattar att eleverna lär sig om hur bra man kan veta i naturvetenskap och vad som kännetecknar kunskapssökande och kunskaper i naturvetenskap.
Varje del utgår från en typisk lektion som har fokus på att eleverna ska lära sig naturvetenskapens begrepp, modeller och teorier. Delen visar sedan hur olika didaktiska modeller kan användas för att förändra lektionen till att också handla om naturvetenskapliga arbetssätt eller naturvetenskapens karaktär. Varje didaktisk modell omfattar några begrepp som du kan använda som verktyg när du planerar, genomför och bedömer resultatet av dina lektioner.
För att eleverna ska kunna få autentisk erfarenhet av naturvetenskapliga arbetssätt är det avgörande att de undersökningar de gör är någorlunda öppna. Syftet med den första delen i denna modul är därför att introducera hur lärare kan skapa mer öppna undersökningar i skolans undervisning. Innehållet i denna modul är centralt i ämnesplaner för gymnasiet.
Modulen består av följande delar:
Modulen är framtagen av Stockholms universitet.
Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett så bra sätt som möjligt. Här kan du välja vilka cookies du vill godkänna.