Samhällets digitalisering är genomgripande och ställer oss samhällsmedlemmar inför både utmaningar och möjligheter. Som samhällsomvandling har digitaliseringen jämförts med andra stora historiska förändringsprocesser som påverkat hur vi organiserat våra samhällen ekonomiskt, socialt och politiskt. Att förstå, ta del av och möta utmaningarna med denna förändring kräver olika former av kunnande, och i denna modul fokuseras de kunnanden som kan utvecklas i samhällskunskapsundervisningen.
Modulen lyfter vikten av att kunna navigera i dagens informationsmängd och vara källkritisk på ett sätt som är anpassat för digitala miljöer och medier. Viktigt är också att kunna tillgodogöra sig informationen och fatta välgrundade beslut genom att öka förmågan att söka, kritiskt granska och värdera informationen samt att använda digitala medier som medel för deltagande och påverkan.
Den inledande artikeln ger en introduktion till området och modulens teoretiska ramverk. Därefter följer artiklar som fokuserar olika aspekter av undervisning i samhällskunskap och ett livslångt lärande i relation till digitalisering, som exempelvis elevers handlingsberedskap och kritiska omdöme.
Modulen innehåller följande delar:
Målgrupp: lärare i samhällskunskap på högstadiet och gymnasiet
Modulen är framtagen av Stockholms universitet
Vetenskaplig ledare: Johan Sandahl
Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett så bra sätt som möjligt. Här kan du välja vilka cookies du vill godkänna.