Historia är både något som är väldigt avlägset och något som är närvarande i våra liv här och nu. Det behöver historieundervisningen ta hänsyn till. Den måste dels knyta an till den värld som eleverna lever i och påverkas av, dels ta sin utgångspunkt i spåren från det förflutna och i den undersökande praktik som är ämnets kärna. Eleverna ska få insikt i att de själva berörs av historien, är med och skapar den och har möjlighet att förändra sina egna och andras liv.
Den här modulen ger exempel på hur ni kan utveckla en undervisning som tar hänsyn till både elevernas och det förflutnas röster och skapar sammanhang mellan det förflutna, nutiden och framtiden. Artiklarna utgår genomgående från de långsiktiga målen och det centrala innehållet i Lgr22 och ger en gedigen teoretisk bakgrund till centrala aspekter av historiedidaktik. Dessutom innehåller artiklarna konkreta modeller och frågor att utgå ifrån i undervisningen.
I modulens undervisningsaktiviteter får ni möjlighet att pröva frågedriven undervisning, arbeta med analys av historiskt källmaterial och nutida historiebruk samt utveckla arbetet med historiens långa linjer.
Modulen innehåller följande delar:
Målgrupp är lärare i historia i årskurserna 4–9. Modulen är framtagen av Skolverket i samarbete med artikelförfattarna.
Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett så bra sätt som möjligt. Här kan du välja vilka cookies du vill godkänna.