Skriftlig produktion och interaktion

Att kunna kommunicera på ett språk i skrift är en viktig aspekt i en allsidig kommunikativ förmåga och något som elever kan behöva utveckla i sitt moderna språk. Syftet med denna modul är att ni som lärare ska ha ett material att utgå ifrån vid era kollegiala samtal om vad som kan hjälpa till att främja elevers skriv- och språkutveckling utifrån elevens språknivå. Utifrån aktuell forskning tar modulen upp olika aspekter som berör elevers skriftliga produktion och interaktion, med konkreta förslag på hur lärare kan jobba med olika områden från årskurs 6 till vuxenutbildning.

Modulens delar tar upp elevers språkliga och andra förutsättningar för att kunna skriva olika texter och diskuterar olika strategier för utvecklingen av elevers textkompetens. Med hjälp av autentiska elevexempel illustreras hur texter kan se ut på olika nivåer. Vilka olika texttyper kan vara lämpliga att arbeta med på respektive nivå? Modulen tar upp hur skrivandet bidrar till utvecklingen av ordförråd och grammatik ur ett flerspråkighetsperspektiv och hur lärare och elever kan stötta skrivandet med hjälp av återkoppling, både individuellt och i grupp. Olika interaktionsformer och arbetssätt presenteras, såsom processkrivning och skrivande i en digital miljö. I modulen ingår också två filmer, en som visar hur man kan arbeta med moderna språk enligt cirkelmodellen, och en som exemplifierar hur arbetet med processkrivning i undervisningen kan gå till.

Modulens delar är numrerade från 1 till 8, och del 1 är mer övergripande än de andra. Du och dina kollegor kan välja att arbeta med delarna i den ordning som passar era egna önskemål och behov bäst. I fråga om del 7 och del 8, som handlar om olika aspekter av återkoppling, rekommenderas dock att ni först arbetar med del 7 och därefter med del 8.

Målgrupp: lärare i moderna språk i grundskolan årskurs 6–9, i gymnasieskolan och i vuxenutbildningen.

Modulen består av följande delar:

  1. Språk- och skrivutveckling
  2. Textkompetens – Att skriva olika texter
  3. Att skriva individuellt, i par och i grupp
  4. Att skriva i en digital miljö
  5. Att utveckla ordförråd och grammatik
  6. Processkrivning
  7. Elevanpassad feedback 
  8. Elevrespons