Språk och interkulturalitet

Vi reser allt mer, arbetar och verkar i olika kulturer och lever i ett samhälle präglat av kulturell och språklig mångfald. Det ställer krav på våra elever att förstå och leva sig in i människors olika sätt att tänka och vara. Språk och kultur går hand i hand och moderna språk har här en viktig uppgift att fylla. Modulen syftar till att utveckla en interkulturell förståelse och medvetenhet och visa på hur man inkluderar ett interkulturellt perspektiv i språkundervisningen. Interkulturalitet ses i modulen som en process och som ett meningsskapande som förutsätter kommunikation och samspel mellan människor. Det flerspråkiga klassrummet har sin särskilda dynamik och vi får bekanta oss med hur flerspråkighet påverkar språklärande och hur flerspråkighet kan ses som resurs i språkundervisningen.

Modulens delar tar upp aspekter som berör interkulturellt lärande i en undervisningskontext och ger inspiration och stöd till hur elevers kan utveckla sin interkulturella förståelse, samt hur man praktiskt kan gå till väga i undervisningen. Några exempel på frågor är hur man kan utgå från det centrala innehållet för att skapa aktiviteter som inkluderar ett interkulturellt lärande och som leder till förståelse för olika livsstilar och erfarenheter, hur man kan använda bilder och litteratur som grund för diskussioner om värderingar och hur man kan planera för ett fysiskt eller digitalt utbyte där elever och lärare lär av varandra över kultur- och nationsgränser.

I modulen ingår också filmer som exemplifierar det som behandlas i modulens olika delar, med bland annat undervisningsexempel på aktiviteter och samtal mellan erfarna lärare och forskare inom området.

Modulens delar är numrerade från 1 till 8. Del 1, 2 och 3 är mer övergripande än de andra och det kan därför vara en fördel att börja med de första delarna för ett eget interkulturellt lärande. Därefter kan ni i den kollegiala gruppen välja att arbeta med delarna i den ordning som passar era önskemål och behov bäst.

Målgrupp: lärare i moderna språk inom grundskolans årskurs 6–9, inom gymnasieskolan och inom kommunal vuxenutbildning.

Modulen består av följande delar:

  1. Interkulturalitet i styrdokumenten
  2. Interkulturalitet i en skolkontext
  3. Transspråkande
  4. Interkulturella möten
  5. Språk och kommunikation i interkulturella möten
  6. Bilden som språk
  7. Kulturmöten i litteratur och film
  8. Språk, kultur, tanke och kommunikation