Reception i engelskundervisningen

Att förstå text och tal på målspråket är en förutsättning för att kunna lära sig det nya språket ännu bättre. Syftet med denna modul är att synliggöra de processer som aktualiseras vid receptionen av språk, både i tal och i skrift. Vidare syftar modulen till att ge möjlighet att diskutera hur man kan skapa aktiviteter och bedömningsformer som kan främja receptionsprocessen och därmed lärandet av engelska.

Modulens delar belyser olika aspekter av arbetet med reception. Viktiga nyckelbegrepp som förklaras och illustreras med exempel är minne, fonologisk medvetenhet, input, lärarens målspråksanvändning, autentiskt material, perceptionsprocesser av talat och skrivet språk, hör- och läsförståelse, bottom-up- och top-down-processer samt strategier för hör- och läsförståelse.

Några frågor som tas upp är: Hur fungerar minnet vid perception? Hur kan vi hjälpa eleverna att minnas det som de hör eller lyssnar på? Hur kan vi använda målspråket i undervisningen för att gynna lärande? Vad innebär att kunna ett ord? Hur kan vi stötta eleverna i deras hör- och läsförståelseutveckling på engelska?

I modulen ingår också en film som presenterar hur de receptiva färdigheterna behandlas i de europeiska dokumenten Gemensam europeisk referensram för språk: lärande, undervisning och bedömning (2001) och dess tillägg Companion Volume (2020) samt i de aktuella nationella styrdokumenten för engelska.

Modulens delar är numrerade från 1 till 5. Del 1 och 2 är mer övergripande än de andra och det kan därför vara en fördel att börja med dessa. Därefter kan ni i den kollegiala gruppen välja att arbeta med delarna i den ordning som passar era önskemål och behov bäst.

Målgrupp: lärare i engelska språk i grundskolans årskurs 1–9, i gymnasieskolan och i kommunal vuxenutbildning.

Modulen består av följande delar:

  1. Målspråket i undervisningen
  2. Att förstå talat språk
  3. Reception av text
  4. Läsförståelse, ordförståelse och strategier
  5. Att arbeta med läsförståelseprocessen