Hållbar utveckling, förskola och förskoleklass

Modulen vänder sig till personal i förskola, och förskoleklass, men det är en fördel om även personal på fritidshemmet kan delta i det kollegiala lärandet och att skola och fritidshem tillsammans kan utveckla undervisningen.

Målet med modulen är att stärka era kunskaper om hållbarhet och hållbar utveckling och er förmåga att undervisa kring detta med barn. Modulen bygger på tre verksamma delar, individuellt arbete, kollegialt lärande samt aktiviteter med barn.

Den här modulen tar upp ett av de viktigare uppdragen förskola och skola har – att vrida utbildningen och undervisningen i en hållbar riktning, att integrera hållbar utveckling i all undervisning. Det är en fördel om kompetensutvecklingen med inspiration från den här modulen samordnas för hela förskoleområdet/skolan av rektor. Det är också möjligt att ett arbetslag bestämmer sig för att det är dags att fortbilda sig inom området hållbar utveckling. Modulen lägger vikt vid att belysa de didaktiska frågorna. Varför behövs en undervisning i hållbar utveckling? Vad ska undervisningen innehålla? Hur ska den organiseras?

Se den här modulen som din vägledning i att stärka dina kunskaper i ämnet och kunna undervisa om hållbarhet. Detta är en unik möjlighet för dig att vara med och forma hur nästa generation lär sig om att värna vår planet! "Hållbar utveckling, förskola och förskoleklass" är designad för dem som verkligen bryr sig om barn och vår gemensamma framtid.

Texten i den här modulen är i stora delar hämtad från online kursen ”Hållbarhet från början”. Den kursen finns tillgänglig för nedladdning till din telefon via appen ECE Academy. Kursen togs fram inom ramen för ett Erasmus+ projekt av OMEP i Frankrike, Irland, Kroatien, Sverige och Tjeckien och Edtech-företaget edChild. Samordnande partner var Högskolan Kristianstad. Appen är kostnadsfri tack vare bidrag från Europeiska unionen EU.

Skolverkets modul följer modellen för kollegialt lärande och har skrivits av förskoleforskare Ingrid Engdahl, Stockholm, i samverkan med förskollärare Bibi Karlsson, Göteborg, och rektor Erica Strand, Färgelanda.

Modulen består av följande delar:

  1. Utmaning: Hållbar utveckling
  2. Utbildning för hållbar utveckling
  3. Stärka kopplingen till naturen
  4. Bygga en omtänksam gemenskap
  5. Omfördela vår ekonomi
  6. Hållbarhet – en holistisk resa
  7. Bli en global medborgare
  8. Bli en planetskötare