Ansvarigt lärosäte: Malmö högskola
Vetenskapligt ansvarig: Maaike Hajer, professor
Modulen riktar sig primärt till lärare i de naturorienterade ämnena i årskurs 4-9. Den kan också vara relevant för lärare i svenska och svenska som andraspråk.
– I modulen Främja elevers lärande i NO vill vi ge lärare insikter i hur de kan stötta elevers utveckling av ett naturvetenskapligt ämnesspråk så att fler elever ska nå målen. Modulens huvudsakliga syfte är att ge praktiska redskap för planering av en språkutvecklande undervisning i NO-ämnena säger Maaike Hajer, professor som forskar kring språkinriktad ämnesundervisning. I en intervju med Skolverket utvecklar hon sina resonemang.
Kan du beskriva innehållet i modulen?
– De naturvetenskapliga ämnena kräver att elever förstår och använder ett naturvetenskapligt språk. Det är inte alltid lätt och elever upplever kanske ämnenas texter som svåra. Det är viktigt för alla elever att de får stöd i att utveckla de uttrycksätt som används i NO-ämnena, samt förståelse för de begrepp som används där. Arbetet med modulen hjälper lärare att titta närmare på sin egen undervisning. Hur arbetar vi med språk och texter i NO? Vilka samband mellan begrepp uttrycks i NO-ämnena? Modulen ger lärare teoretisk bakgrund och didaktiska redskap för att planera en interaktiv och stöttande undervisning med utgångspunkt i NO-ämnenas texter, språkbruk och ämnesdidaktik.
Vad hoppas ni att lärare tar med sig från arbetet med modulen?
– Vi hoppas att lärarna kommer att se övergången från det vardagliga språket till det naturvetenskapliga språket som en ständig process. Att lärare försöker greppa denna utveckling och planerar för en språkutvecklande ämnesundervisning som en naturlig del av NO-undervisningen och att elever får stöd i att upptäcka och utveckla ett ämnesspråk.
Vad får man pröva i klassrummet?
– Vi presenterar flera didaktiska redskap som lärare kan pröva, exempelvis begreppskartor, stöd för läsning genom samtal om NO-texter, samt förslag till smågrupps- och helgruppssamtal och skrivande. Filmer illustrerar hur lärare prövar dessa redskap.
Ansvarigt lärosäte: Malmö högskola
Vetenskapligt ansvarig: Maaike Hajer, professor
Modulen riktar sig primärt till lärare i de naturorienterade ämnena i årskurs 4-9. Den kan också vara relevant för lärare i svenska och svenska som andraspråk.
Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett så bra sätt som möjligt. Här kan du välja vilka cookies du vill godkänna.