Del 3: Moment A – individuell förberedelse
Ta del av materialet och för kontinuerliga anteckningar medan du läser och tittar. Anteckna sådant du tycker är särskilt intressant, viktigt, förvånande eller har en annan uppfattning kring. Notera tankar om hur du, utifrån materialet, kan utveckla din undervisning. Anteckningarna bildar underlag för de diskussioner du ska föra med dina kollegor i moment B.
Läs
Läs artikeln ”Språk och kommunikation i en förskola för alla”. Den beskriver och förklarar begreppen språk och kommunikation utifrån olika aspekter och hur de kommer till uttryck och blir synliga i förskolans undervisning. Författarna ger många konkreta exempel på hur personal i förskolan kan arbeta för att erbjuda en undervisning som främjar alla barns individuella utveckling och lärande.
Fundera på och notera:
Hur skulle du beskriva vad undervisning i en förskola som arbetar med språk och kommunikation innebär efter att ha läst texten?
Fundera vidare över texten och jämför med din egen förskolas arbete. Vad känner du igen när du läser om språk och kommunikation? Vad gör ni som fungerar bra? Vad skulle ni kunna jobba vidare med?
Titta på illustration
Ta del av illustrationen ”Språk och kommunikation för alla: Språkutvecklande undervisning och arbetssätt”. Där visas en bild av tre cirklar som föreställer språkutvecklande undervisning och arbetssätt. Alla barn behöver språk och kommunikation i förskolan för att kunna uttrycka val, be om hjälp, göra sig förstådda, leka och samspela med andra.
För att illustrationen ska kunna stimulera till samtal med barnen finns den också utskrivningsbar i formatet A3, till exempel för att sätta upp på väggen på förskolan.
Fundera på och notera:
Fundera över vad som skulle kunna bli konsekvenser för ett barn om enbart en eller två av cirklarna är tillgängliga och fungerande utifrån dess förutsättningar och behov. Förståelse? Intresse? Utveckling och lärande?
Material
Johanna Lundqvist, Christine Cox Eriksson, Karin Franzén