Kompetensutvecklingsmodellen som används för modulmaterialet på Lärportalen bygger på kollegialt lärande. På sida 79 i Skolverkets kunskapsöversikt Att ställa frågor och söka svar finns en bild som visar grundprinciperna för den här modellen. Det är bra att utse någon som leder de kollegiala samtalen för att få struktur i arbetet. Det kan med fördel vara någon från den egna verksamheten, men det går även att ha en extern ledare.
Med utgångspunkt i materialet
Att ställa frågor och söka svar (Skolverkets webbplats)
Allt utvecklingsarbete måste starta i en samlad beskrivning av nuläget. En samsyn om nuläget är viktig för att förbättringsarbetet ska bli framgångsrikt. Med utgångspunkt i ert systematiska kvalitetsarbete identifierar ni behov och utvecklingsområden för er verksamhet. Därefter väljer ni ett material som kan möta dessa behov och ge möjlighet till utveckling. Nedan kan ni läsa mer om hur systematiskt kvalitetsarbete kan gå till.
Lärportalens material är indelat i moduler som är framtagna i samarbete med forskare och sakkunniga runt om i landet. Modulerna innehåller bland annat texter, fördjupande frågor, filmer och ljudfiler. Materialet är tänkt att fungera som underlag för era diskussioner och reflektioner över verksamheten, undervisningen och barnens och elevernas lärande.
Modulerna innehåller även stöd för gemensam planering och uppföljning. Målet är att ni ska få möjlighet att reflektera över vad ni gör och tillsammans utveckla undervisningen och verksamheten för att gynna barns och elevers lärande. Det ni läser, diskuterar och planerar, genomför och prövar ni sedan i den egna verksamheten.
Systematiskt kvalitetsarbete – så fungerar det (Skolverkets webbplats)
Alla moduler har inte lika många delar. En modul som består av åtta delar tar exempelvis cirka 30 timmar att arbeta med.
Om huvudmannen får statsbidrag för kompetensutvecklingen finns krav på hur många moduler ni ska arbeta med under ett läsår.
Om ni använder materialet utan statsbidrag kan ni arbeta med valfritt antal moduler eller delar av moduler. Ni kan även själva välja i vilken takt ni vill arbeta, exempelvis om ni vill arbeta med en del under en längre tid för att pröva undervisningsaktiviteten flera gånger. Ni kan till exempel välja att arbeta med en modul under en termin eller sprida ut de kollegiala träffarna under ett läsår. Det är också möjligt att kombinera delar från olika moduler utifrån vad barnen eller eleverna i er verksamhet behöver för sitt lärande.
Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett så bra sätt som möjligt. Här kan du välja vilka cookies du vill godkänna.